Pyszna alternatywa dla klasycznego pieczonego kurczaka. Czas przygotowania bez marynowania: 25 minut. Czas marynowania: do 20 godzin. Czas gotowania: 75 minut (w tym odpoczynku). Ilość porcji: 4. Naczynia niezbędne do gotowania: Le Creuset grill żebrowany nieprzywierający, prostokątny >>> Le Creuset żeliwny garnek / brytfanna Ø20 cm >>> Wyjmij kurczaka z marynaty (jeśli dotyczy) i osusz papierem kuchennym, a następnie natrzyj całego oliwą z oliwek. Wyrzucić marynatę. Rozgrzej grill na średnim ogniu. Przetestuj temperaturę grilla - patrz uwagi kucharskie - a kiedy jest wystarczająco gorący umieścić kurczaka skórą do dołu, naciskając mocno, aby zmaksymalizować kontakt z grillem. Smaż 12-15 minut, a następnie ostrożnie odwróć szczypcami, skórą do góry i smaż jeszcze przez kolejne 12-15 minut... >>>