Pyszna alternatywa dla klasycznego pieczonego kurczaka.
Czas przygotowania bez marynowania: 25 minut
Czas marynowania: do 20 godzin
Czas gotowania: 75 minut (w tym odpoczynku)
Ilość porcji: 4
Naczynia niezbędne do gotowania:
Le Creuset żebrowany nieprzywierający, prostokątny grill >>>
Le Creuset żeliwny garnek / brytfanna ?20 cm >>>
SKŁADNIKI
1-1.2 kg całego kurczaka
Do marynaty:
100g brązowego cukru
100g grubej soli morskiej
1 litr ciepłej wody
1 mała cebula, posiekana
2 łyżeczki płatków chilli
2 łyżeczki czosnku w proszku
? łyżeczki suszonego oregano
150 ml rumu Cachaça
Sok i skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka czarnego pieprzu
Do ryżu:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, drobno posiekana
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 szklanka jaśminowego, białego ryżu
2 szklanki wrzącej wody
1 łyżeczka soli
garść świeżej posiekanej kolendry
INSTRUKCJA
Usuń kręgosłup z kurczaka poprzez umieszczenie piersi kurczaka stroną w dół i używając bardzo ostrego noża>>> lub nożyc kuchennych, należy okroić wzdłuż obu stron kręgosłupa, pozostając jak najbliżej kości, jak to możliwe.
Przewróć kurczaka na drugą stronę. Użwając tacę lub deskę i dociśnij mocno spłaszczając mostek. Ewentualnie poprosić rzeźnika aby przygotował kurczaka dla ciebie.
Marynata do kurczaka (opcjonalnie)
W wystarczająco dużej misce, aby zanurzyć kurczaka zmieszać sól i cukier z gorącą wodą aż do rozpuszczenia, a następnie wymieszaj wszystkie pozostałe składniki. Zanurz kurczaka, przykryj i schłódź przez co najmniej 4 godziny lub na noc (20 godzin).
Przygotowanie kurczaka i ryżu
Piec wstępnie ogrzać do temperatury 180 ° C / 160 ° C z termoobiegiem / w kuchence gazowej 4 stopień.
Wyjmij kurczaka z marynaty (jeśli dotyczy) i osusz papierem kuchennym, a następnie natrzyj całego oliwą z oliwek. Wyrzucić marynatę.
Rozgrzej grill na średnim ogniu. Przetestuj temperaturę grilla - patrz uwagi kucharskie - a kiedy jest wystarczająco gorący umieścić kurczaka skórą do dołu, naciskając mocno, aby zmaksymalizować kontakt z grillem. Smaż 12-15 minut, a następnie ostrożnie odwróć szczypcami, skórą do góry i smaż jeszcze przez kolejne 12-15 minut.
Włóż patelnię grillową na ruszt do piekarnika i piecz przez 15 minut. Wyjmij i pozwól odpocząć kurczakowi na grillu przez 20-30 minut.
Tymczasem rozgrzej oliwę z oliwek w brytfannie Le Creuset na średnim ogniu i smażyć cebulę przez 5 minut, bez barwienia. Dodaj czosnek w proszku i ryż gotując przez kolejne 2-3 minuty, mieszając regularnie, aby zapewnić pewność, że ryż nie przywiera do dna, a wszystkie ziarna są pokryte olejem.
Dodać wodę i sól i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, połóż pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż ryż jest ugotowany. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut. Dodaj posiekaną kolendrę i podawaj.
Kucharskie uwagi
Aby sprawdzić, czy grill jest gorący wystarczy dodać kilka kropel zimnej wody na gorącą powierzchnię. Jeśli wrze i woda odparowuje prawie natychmiast, to jest wystarczająco gorąca, i grill jest gotowy do użycia. Jeśli woda wytwarza parę i nie ma trzasków, podgrzej patelnię trochę dłużej i powtórz test jeszcze raz.
Kurczaka możesz spłaszczyć poprzez umieszczenie ciężkiej brytfanny owiniętej w folię aluminiową podczas gotowania.
Pozostaw kurczaka na tak długo, jak to możliwe, aby odpoczął, aby mięso było delikatne i kruche
Udekorować kurczaka i podawaj w garnku z sosem pieprzowym.