Wlać 150 ml gorącej wody do kubka, trzepaczką rozbić cukier i drożdże suszone i pozostawić w ciepłym miejscu na około 5 - 10 minut, aż pokryją się grubą warstwą piany. Tymczasem przesiać przez sito mąkę, sól do naczynia i wymieszać. Dodaj drożdże i pozostałą ciepłą wodę i mieszaj razem, a następnie wyrabiaj przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę, aż podwoi objętość. Umieść nasiona dyni, kolendrę, chili, czosnek i olej w malakserze i wymieszać na pastę. Wymieszać z parmezanem i solą do smaku. Wyjmij ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni, wyciśnij nadmiar powietrza jeszcze raz zagniatając, aż będzie gładkie. Podziel na 2 równej wielkości kawałki. Rozprowadzić połowę pesto nad każdym kawałku ciasta, pozostawiając 1 cm krawędzi.
>>>
Przeczytaj więcej