Nic nie jest tak wspaniałe na "Boże Narodzenie" jak słodkie i pikantne smaki klasycznego piernika. Ten ulubiony piernik sprawia, że święta są wspaniałe, a cała rodzina (zwłaszcza dzieci) jest szczęśliwa.
Skąd pochodzą pierniki? Tradycja wytwarzania domków z piernika pierwszy raz stała się popularna w Niemczech w 1800 roku, niedługo po tym, jak bracia Grimm opublikowali swój zbiór znanych bajek. Do stworzenia domków zainspirowały opowieści o Jasiu i Małgosi w którym to, stara czarownica używa słodkiego domku, aby zwabić niczego nie podejrzewające ofiary. Dzisiaj, Norymberga w Niemczech znana jest jako stolica pierników świata, a produkcja pierników jest traktowany jako forma sztuki.
Przepis na piernikowe domki
Składniki na ciasto:
• 60 g masła
• 270g syropu złocisty
• 420g ciemno brązowego cukru
• 1 żółtko
• 1 jajko
• 650g mąki (plus dodatkowe, w razie potrzeby)
• 10g proszku do pieczenia
• 15g mielonego cynamonu
• 5g mielonych goździków
• 5g imbiru mielonego
Składniki do "królewskiego oblodzenia":
• 250g przesianego cukru pudru
• 1 duże jajko (białko)
• 2,5ml soku z cytryny
Do dekoracji:
• masa cukrowa
• lukier
• różne słodycze, orzechy i czekolada
Krok 1:
Rozgrzej piekarnik do 150-160 ° C. W dużym garnku rozpuścić masło, cukier i syrop złocisty i mieszać bez przerwy, aż dojdzie do wrzenia. Pozostawić do ostygnięcia (nie w lodówce, ponieważ będzie ona twardnieć).
Krok 2:
Umieścić białka jajka w szklanym pojemniku pokrytej folią w lodówce w celu ich późniejszego wykorzystania w oblodzeniu. Ubić jajka i wymieszać z suchymi składnikami. Dodać jajka ¾ mąki do ochłodzonej mieszaniny cukru i dobrze wymieszać. Na powierzchni roboczej, zagnieść ciasto z pozostałej mąki, aż się wszystko połączy. Ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie.
Krok 3:
Podzielić ciasto na dwie części. Na papierze do pieczenia, rozwałkować każdą porcję ciasta na grubość około 3-5 mm w celu utworzenia dwóch oddzielnych palcków na pierniki. Ciasto powinno być wyrabiane dość szybko, ponieważ coraz trudniej będzie je wyrobić z upływem czasu.
Krok 4:
Pokrój pierniki za pomocą ostrego noża do chleba. Na pierwszym placku wytnij ściany domu, dodaj kształty okien. Z drugiego placka wytnij dach i paski do komina. Ewentualny nadmiar ciasta może być używany do dekoracji.
Krok 5:
Umieść kawałki na tacy i piecz 30 minut.Sprawdź kolor mniejszych kawałków komina co 10 minut. Wyjmij z piekarnika, kiedy będą gotowe i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 6:
Do białka dodaj cukier puder, a po pewnym czasie sok z cytryny i ubijaj co najmniej 8 minut mikserem elektrycznym aż zesztywnieje. "Oblodzenie" przechowuj w misce pokryte wilgotną ściereczką. Rozprowadź wzdłuż każdej krawędzi ściany domu.
Krok 7:
Aby wszystkie elementy się połączyły i przyspieszyć proces suszenia należy umieścić całość w piekarniku w bardzo niskiej temperaturze i suszyć około 1 godziny. Udekorować masą cukrową, słodyczami.
Porady budowlane :)
- Zaoszczędzić trochę czasu, drukując szablon PDF
- Najlepiej jest wstawić pierniki w środku pieca, w którym gorące powietrze będzie krążyć równomiernie i zapewni dokładny i spójny proces pieczenia.
- Małe kawałki szybciej wyjąć z pieca niż duże, więc miej oko na piernik i wyjmij mniejsze kawałki szybciej, jeśli to konieczne.
- Kawałki, które użyjesz do komina możesz zwałkować cieniej, aby komin był lżejszy
- Twój królewski lukier powinien być wystarczająco sztywny, aby pracował jak klej, ale na tyle elastyczny, aby z łatwością wyciskać.
- Dla większej stabilności, wzmacniaj wszystkie krawędzie wnętrza domu jeszcze raz.
- Użyj puszki po herbacie lub inne przedmioty, które pomogą ustabilizować ściany podczas montażu i pozostaw aż konstrukcja będzie sucha.
- Nie układaj zbyt dużo cukierków na dachu - ciężki dach może spowodować, iż chatka popęka w szwach!
- Dodaj sproszkowanego zielonego barwnika spożywczego do wykorzystania jako trawnik, lub zachowaj dziewiczą warstwą śniegu.
- Użyj małego palca, aby zrobić ślady na śniegu.
- Dwie laski cukierkowe mogą być wykorzystane w celu utworzenia sanek.
- Rozświetl swój dom wkładając t-light w środku. Będzie świecić przez cały wieczór.
- Zwiększenie atrakcyjności domu przez zraszanie jadalnym brokatem w różnych kolorach.
Pamiętaj, że możesz być tak kreatywna(y), jak chcesz. Powodzenia!