Sekret Brazylijczyków na smaczny stek z grilla to marynowanie. Smak marynaty wnika w mięso i daje więcej smaku, czyniąc go jednocześnie kruchym. To świetna alternatywa do grilla. Ten przepis przynosi smaki z pleneru i może być wykonany z dowolnego steku. Tutaj używamy wołowiny, która jest smaczna i ekonomiczna.
Czas przygotowania: 25 minut (w tym spoczynku)
Czas marynowania: 24 godzin
4 porcje
Naczynia niezbędne do gotowania:
Le Creuset Żeliwna patelnie grillowa kwadratowa 26cm >>>
Le Creuset Żeliwna Patelnia 26cm >>>
SKŁADNIKI
1 kg-1,2 kg wołowiny
Do marynaty
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka płatków chilli
Sok i skórka z 1 limonki
150ml oliwy z oliwek
Do pesto
1 łyżka oliwy z oliwek
1 pęczek szalotki, drobno posiekany
3 ząbki czosnku, rozgniecione
200g szpinaku
150g sera feta
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
125ml mleka zagęszczonego
50g prażonych orzechów
Sól i pieprz
INSTRUKCJA
Marynowanie
Wymieszać wszystkie składniki razem i polać stek, włożyć do torebki spożywczej. Włożyć do lodówki na noc.
Pesto
Dodaj olej na ciepłą patelnię (na średnim ustawieniu). Delikatnie podsmaż szalotkę i czosnek przez 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Dodaj wszystkie składniki pesto do malaksera w tym smażone szalotki i czosnek i wymieszaj do uzyskania jednorodnej masy. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw.
Przygotowanie steka
Wyjmij mięso z lodówki na godzinę przed smażeniem. Wyjmij z woreczka i wysusz na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar marynaty.
Podgrzej patelnię grillową i przetestuj temperaturę patelni przed włożeniem mięsa - patrz uwagi kucharskie - a kiedy jest wystarczająco gorąca dodaj stek i smaż przez 3-4 minuty z każdej strony (długość smażenia uzależniona od grubości). Po usmażeniu zdjąć stek z patelni i położyć na ciepłym talerzu lub w naczyniu. przykryć luźno i odpocząć przez 10 minut. Zapewni to, że mięso jest soczyste, jak zachowa więcej wilgoci, gdy rzeźbione.
Pokroić stek w poprzek włókien na cienkie plastry i podawać razem z pesto.
Uwagi kucharskie
Aby sprawdzić, czy patelnia jest gorąca wystarczy dodać kilka kropel zimnej wody na gorącą powierzchnią. Jeśli wrze i woda odparowuje prawie natychmiast, to jest wystarczająco gorąca i jest gotowa do użycia. Jeśli woda wytwarza parę i nie ma "trzasków", należy podgrzać patelnię trochę dłużej i powtórzyć test jeszcze raz.
Dla bardziej obfitego posiłku, wymieszaj pesto z makaronem lub dodaj pure ziemniaczane.
Dodać kilka dużych świeże krewetki do na grill na kilka minut przed końcem smażenia, a urozmaicisz potrawę o dodatkowe smaki.