L E T N I A   W Y P R Z E D A Ż > najlepsze ceny, a przy większym zakupie dodatkowe rabaty sprawdź>>> x
w okresie wyprzedaży obniżyliśmy ceny do najniższych - dodatkowo - przy większym zakupie wyjątkowe rabaty i premie dla stałych klientów.

Turecka rozkosz wg. Le Creuset – trzy wyśmienite dania

2017-01-28

Turecka rozkosz – trzy wyśmienite dania, które przygotujesz w domu
Uważana za jedną z najlepszych tradycyjnych kuchni świata! Tureckie jedzenie jest bogate i smaczne - powstałe na wpływie i dziedzictwie państwa Osmańskiego sprawia, że większość potraw opartych jest na sezonowych i naturalnych produktach. Stwórz trzy dania przedstawione poniżej przez Le Creuset w cocotte.pl w tureckim stylu i rozkoszuj się z rodziną i przyjaciółmi!

Wolno pieczony udziec jagnięcy (przepis Le Creuset w sklepie internetowym cocotte.pl)
jagnięcina jest charakterystycznym elementem kuchni tureckiej. Powolne gotowane pieczeni dodaje mięsu pełnej delikatności i smaku, podawane z domowym hummusem, ogórkiem z jogurtem, oliwkami, suszonymi pomidorami i świeżymi rzodkiewkami.

TURECKA ROZKOSZ PRZYGOTOWANA W NACZYNIACH LE CREUSET Z COCOTTE.PL

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO JAGNIĘCINY:

  • 125ml oliwy z oliwek
  • 45ml soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku, drobno kruszone
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 8 liści mięty
  • 2,4kg udźca jagnięcego (z kością)
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 4 duże główki czosnku
  • 250g miękkich tureckich suszonych moreli
  • 4 limonki, przeciąć na pół
  • 150g nasion granatu

SKŁADNIKI NA HUMMUS:
  • 125ml pasty tahini
  • 60ml soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku, drobno kruszone
  • 2 x 400g puszki ciecierzycy, odsączone
  • 250ml wrzącej wody
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Papryka
SKŁADNIKI NA OGÓRKI Z JOGURTEM:
  • 1 mały ogórek
  • 250ml joguru w stylu greckim
  • 6 liści mięty, drobno posiekane
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekane
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • DO SERWOWANIA:
  • Oliwki 425g
  • 240g suszonych pomidorów
  • 150g rzodkiewki

INSTRUKCJA
Jagnięcina:
Umieść oliwę, sok z cytryny, czosnek, rozmaryn i liście mięty w malakserze (np.: proponowanym w sklepie internetowym salon-porcelany.pl >>>>>) i blenduj, aż składniki zostaną dobrze wymieszane. Umieścić udziec jagnięcy w brytfannie nieprzywierającej Le Creuset >>>>> lub innej brytfannie ze sklepu internetowego cocotte.pl  Zamarynuj mięso, przykryj brytfannę folią spożywczą i przechowuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Usuń folię i marynatę, a następnie dopraw mięso solą i pieprzem. Przykryj folią aluminiową i umieścić w piecu. Piecz przez 3 godziny.
Wyjmij z piekarnika i zdejmij folię. Pokrój główki czosnku, tak aby odsłonić "ząbki". Rozmieść czosnek wokół mięsa i oblej sokami z pieczenia mięsa. Odkrytą pieczeń zapiekaj przez kolejne 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Porozrzucaj morele w piekarniku i nagrzej. Podsmażyć na żeliwnej patelni Le creuset >>>>> limonki i zapiecz w piekarniku. Mięso posyp nasionami granatu i podawaj z hummusem, ogórekiem z jogurtem, oliwkami, suszonymi pomidorami i świeżymi rzodkiewkiami
Hummus:
W misce malaksera (np.: proponowanym w sklepie internetowym salon-porcelany.pl >>>>>) połącz tahini i sok z cytryny. Dodaj ciecierzycę, a następnie dodaj wrzącej wody i powtarzaj ten proces, aż uzyska się gładką konsystencję. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Tuż przed podaniem skropić oliwą i posypać na wierzchu papryką.
Ogórki z jogurtem:
Usuń końce ogórka, a następnie przetnij go na pół wzdłuż i wydrap pestki, pokroić - umieścić w misce kamionkowej Le creuset >>>>> , wymieszaj z jogurtem, miętą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.

Grillowane warzywa z jogurtem (przepis Le Creuset w sklepie internetowym cocotte.pl)
Ten grillowy asortyment warzyw stanowi doskonały dodatek na lekki letni obiad lub na przystawkę do pieczeni. Czosnkowy dressing jogurtowy pięknie uwydatnia smaki z grilla. Użyte naczynia Le Creuset: płyta grillowa, nieprzywierająca Le Creuset >>>>>, kamionkowe kokilki Le Creuset >>>>>, talerze kamionkowe Le Creuset >>>>>

GRILLOWANE WARZYWA Z JOGURTEM PRZEPIS LE CREUSET OD COCOTTE.PL


SKŁADNIKI - Grillowane warzywa:
  • 2 bakłażany
  • 8 małych cukini
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
SKŁADNIKI - Jogurt:
  • 250ml jogurtu w stylu greckim
  • 60ml soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 100ml oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
INSTRUKCJA:
Aby wykonać grillowane warzywa:
Pokrój bakłażany wzdłuż na cienkie plasterki. Pokrój paprykę na 3 - 4 cm paski. wymieszaj wszystkie warzywa z oliwą z oliwek.
Rozgrzej żebrowany, antyadhezyjny, prostokątny grill Le Creuset. Ułoż bakłażany w jednej warstwie. Grilluj, aż otrzyma brązowy kolor grillowania i przewróć, a następnie smaż do miękkości. Zdejmij z płyty i dopraw solą i pieprzem. Powtórz ten proces z cukinią i papryką - umieścić w misce i przykryć folią spożywczą, odstawić, aż dojdzie do temperatury pokojowej. Ułóż wszystkie warzywa na półmisek.
Aby przygotować jogurt:
Wymieszać wszystkie składniki w misce.

Tureckie podpłomyki (przepis Le Creuset w sklepie internetowym cocotte.pl)
Tureckie podpłomyki są bardziej miękkie niż pita i zrobią wielką furorę do pysznego nadzienia. Te chleby można łatwo wytworzyć za pomocą żebrowanej patelni Le Creuset >>>>>

PRZEPIS NA TURECKIE PODPŁOMYKI LE CREUSET TYLKO W COCOTTE.PL

SKŁADNIKI
  • 10g drożdży instant
  • cukier 5ml
  • 190 ml ciepłej wody
  • 125ml ciepłe mleko
  • Olej z oliwek 15ml
  • 5ml soli
  • 420g (750ml) mąki na ciasto
  • Oliwa z oliwek
INSTRUKCJA
Użyj do zagniatania ciasta z miksera elektrycznego (np.: Kitchen Aid - proponowanego w sklepie internetowym salon-porcelany.pl >>>>>). Umieść drożdże, cukier, wodę, mleko, olej z oliwek, sól w misce. Wymieszaj przez około 1 minutę. Dodaj mąkę i wymieszaj z niewielką prędkością. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut w mieszalniku.
Posmaruj ciasto z odrobiną oliwy z oliwek i przykryj folią spożywczą miskę. Niech ciasto urośnie, aż podwoi swoją wielkość. Wyjąć ciasto i umieścić na posypanej mąką powierzchni. Po wyrabiania ciasta dzieli się go na 6 części. Rozwałkować każdą z tych części cienko w owalnym kształcie.
Rozgrzej żebrowaną, antyadhezyjną (nieprzywierającą), patelnię grillową Le Creuset na średnim ogniu. Umieść jeden chleb i grilluj przez około 1 - 2 minut na jednej stronie, aż pojawiają się pęcherzyki na górze chleba i złote znaki grilla, odwróć na kolejną minutę.
Połóż chleb na czystym ręczniku kuchennym i przykryć innym ręcznikiem. Pozwoli to otrzymać miękkie i ciepłe pieczywo. Powtarzać to z resztą pieczywa. Podawać pieczywo z wolno pieczoną jagnięciną, hummusem, ogórek z jogurtem i pieczonymi warzywami.


Sklep online cocotte.pl oferuje darmową dostawę na terenie całego kraju. Możesz również odwiedzić nasze sklepy stacjonarne tutaj>>>. Jeżeli podoba Ci się nasz wpis na blogu zapisz się do naszego newslettera tutaj>>>, a my wyślemy Ci więcej informacji o produktach i pojawiających się w cocotte.pl promocjach.
Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2017
zawsze D A R M O W A dostawa
w minimum jednej formie wysyłki
wiele form dostawy zamówienia infolinia 690 354 084
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel