Wynagradzamy za wielkość zakupów | Ostateczna cena widoczna w koszyku | Zobacz nasz program rabatowy sprawdź>>> ×
W NASZYM SKLEPIE WYNAGRADZAMY NASZYCH KLIENTÓW ZA WIELKOŚĆ ZAKUPÓW - SPRAWDŹ NASZE KASKADOWE RABATY - OSTATECZNA CENA W KOSZYKU - DOSTAWA ZAWSZE GRATIS

Trend żywienia: gotowanie od korzenia po liście

2022-10-08

Świętuj świeże jedzenie i obudź swoje kubki smakowe, dostosowując się do przyjaznego środowisku i opłacalnego podejścia do świeżych produktów. 



Jak na ironię, nie jest to nowa rzecz, ale ponowne odkrycie sposobu, w jaki sposób wszyscy gotowali zaledwie kilka pokoleń temu. Nasze babcie (motywowane dobrą ekonomią domową) wiedziały, aby używając każdego jadalnego kąska, które weszło do ich kuchni. Poprzez wygodę zakupów w supermarkecie, gdzie nasze warzywa i sałatki są wstępnie umyte, wstępnie pokrojone i wstępnie zapakowane, a wiele naszych świeżych produktów jest transportowanych z całego świata - straciliśmy kontakt z tym, co jest jadalne a co nie.

Nie tylko ma to sens finansowy, aby uzyskać "dwa w cenie jednego", gdy kupujesz całe warzywa (w tym korzenie, łodygi i liście), "dodatkowe" kawałki, które trafiają do twojej kuchni, a nie na kupę kompostu są pakowane ze smakiem i odżywianiem. Oto kilka z naszych ulubionych (i bardzo łatwych) sposobów, aby w pełni wykorzystać bogactwo natury.



Liście marchwi
Nie zostawiaj ich dla króliczków! Liście marchwi są w 100 procentach jadalne z ziemistym, subtelnym smakiem marchwi. Po prostu umyj dobrze, aby usunąć piasek z liści, a następnie użyj ich dokładnie tak, jak świeżą pietruszką! Możesz nawet zrobić pyszne, świeże pesto z marchwi, które jest esencją kuchni dla smakoszy.



Burak liście i łodygi
Czy wiesz, że cała roślina buraczana - w tym korzenie, łodygi i liście - jest jadalna, zarówno gotowana, jak i surowa? Super warzywo z którego możesz użyć każdego skrawka warzywa, by stać się kreatywnym w kuchni. Ugotuj delikatne, lekko gorzkie liście jak szpinak lub jarmuż. Podsmaż je na patelni z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia lub posiekaj je na świeżą sałatkę; lub piecz je na chrupiąco, podobnie do chipsów na przekąski. Łodygi można pokroić i smażyć z odrobiną oliwy z oliwek i odrobiną octu lub soku z cytrusów na smaczne przystawki. Całość warzywa doskonale sprawdza się w zupie botwinkowej.



Pędy kalafiora i liście
Kalafior wraz z łodygami i liśćmi, a następnie z dodanymi porami, ziemniakami i pieczonym czosnkiem - ugotuj, aby uzyskać pyszną zupę. Możesz również usmażyć łodygi na oliwie z oliwek i rozmarynem, aby uzyskać pyszną przystawkę, aby podawać ją z ulubionym sosem. Jeśli jesteś fanem kremu kalafiorowego, pokrój w kostkę łodygi i liście i dodaj je, podczas gdy gotujesz kalafiora!



Brokuły łodygi  liście
Jeśli użyjesz tylko różyczki na głowie brokułów, to tracisz - liście i łodygi też są pyszne! Jeśli łodygi są trochę drzewne, po prostu obierz cienką warstwę z zewnątrz, a następnie dodaj łodygi do warzywnych klusek lub pokrój w długie cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Dodaj te drobne paski do sałatki z białej kapusty lub sałatki lub podsmaż je z roztopionym masłem i czosnkiem na patelni, aż do ugotowania. Liście brokułów można dodawać do frytek lub smażyć jak łodygi. Są bardzo odżywcze, jeśli wymieszasz je w zielonym smoothie, chociaż możesz dodać jabłko, aby zwiększyć naturalną słodycz smoothie.



Liście rzodkiewki
Liście rzodkwi smakują jak pieprzowa rukola i są po prostu pyszne wrzucone do sałatki. Możesz również zrumienić je na patelni, a następnie zamieszać w naczyniu z makaronem.



Nasiona dyni
Sprawiają, że ​​przekąska staje się pyszna i smakowita, a także doskonale nadają się do sałatek lub zup dla dodatkowej chrupkości i smaku. Kiedy przygotowujesz swoją dynię, zgarnij nasiona, przepłucz je wodą i wybierz wszystkie żylaste kawałki. Osusz ręcznikiem papierowym, a następnie włóż do małej miski i skrop niewielką ilością oliwy z oliwek i soli. Rozłóż je w równomiernej warstwie na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 275˚C przez około 15 minut, aż zaczną pękać. (Uważaj na nie, aby się nie spaliły) Wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.



Nie wyrzucaj peelingów warzywnych i ścinków: po prostu zbieraj wszystko, od twardych kawałków porów, skór cebulowych, ścinków selera do końcówek szparagów i innych resztek warzyw w torbie z zamkiem błyskawicznym w zamrażarce, aż będziesz mieć wystarczająco dużo do domowej zupy.
Obierki od ziemniaków tworzą pyszne frytki. Po prostu wrzuć je do oliwy z oliwek i soli, rozłóż na tacy piekarnika i piecz w temperaturze 200˚C przez około 25 minut.


Sklep online Cocotte.pl oferuje darmową dostawę na terenie całego kraju. Możesz również odwiedzić nasze sklepy stacjonarne tutaj>>>. Jeżeli podoba Ci się nasz wpis na blogu zapisz się do naszego newslettera tutaj>>>, a my wyślemy Ci więcej informacji o produktach i pojawiających się w sklepie internetowym Cocotte.pl promocjach.

Pokaż więcej wpisów z Październik 2022
zawsze D A R M O W A dostawa
w minimum jednej formie wysyłki
wiele form dostawy zamówienia infolinia 690 354 084
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel