Seria naczyń kuchennych Le Creuset ze stali nierdzewnej została zaprojektowana tak, aby zapewnić doskonałą kontrolę w kuchni - niezależnie od tego, pieczecie, smażycie, dusicie, czy gotujecie na parze.
Dowiedz się, jak opanować niektóre podstawowe techniki tej błyszczącej gamy, dzięki trójwarstwowej konstrukcji, która zapewnia równomierne ogrzewanie i doskonałe wyniki za każdym razem!
Cała naprzód
Gotowanie na parze to technika gotowania, która wykorzystuje wrzącą parę do rozpraszania ciepła i gotowania potraw. Ponieważ twoje składniki nie mają bezpośredniego kontaktu z wrzącą wodą, gotowanie na parze zapewnia, że żywność zachowuje swój kształt, kolor, składniki odżywcze, smak i konsystencję.
Jak:
1. Doprowadź wodę do wrzenia na średnim ogniu w profesjonalnym garnku Le Creuset ze stali nierdzewnej.
2. Po zagotowaniu wody dodaj żywność do wkładki do gotowania na parze. Warzywa zabierają 5 minut lub mniej na gotowanie, podczas gdy mięso i ryby mogą gotować się od 3 do 10 minut (w zależności od grubości i rodzaju).
Podejście do duszenia
Duszenie w przeciwieństwie do gotowania polega na zanurzaniu żywności i gotowaniu na małym ogniu (między 71 ° C a 82 ° C). Ta technika jest powszechnie stosowana do gotowania delikatnych potraw, takich jak jajka. Można go jednak stosować do ryb, kurczaków i owoców.
Jak:
1. Wlej płyn (wodę lub bulion) do profesjonalnego rondla Le Creuset ze stali nierdzewnej.
2. Doprowadzić ciecz do wrzenia, a następnie obniżyć ciepło.
3. Dodaj jedzenie, aż do pełnego ugotowania (w zależności od rodzaju jedzenia i wielkości).
4. Po zakończeniu gotowania delikatnie wyjmij żywność z płynu za pomocą łyżki stołowej Le Creuset.
Perfekcyjne smażenie
Smażenie to metoda przygotowania powierzchni żywności w wysokich temperaturach w celu uzyskania złotej, karmelizowanej skorupy. Niezależnie od tego, czy jest to stek, schab, czy też kawałek tuńczyka, ten krok dodaje kolor, smak i konsystencję do potraw.
Jak:
1. Podgrzej profesjonalną patelnię Le Creuset ze stali nierdzewnej i dodaj tyle oleju, aby pokryć podstawę.
2. Delikatnie osuszaj składniki suchym ręcznikiem papierowym.
3. Włóż jedzenie do skwierczącego oleju i pozwól mu brązowieć przez 2 do 4 minut. Nie obracaj swojego mięsa zbyt wcześnie!
4. Zakończ gotowanie w piekarniku w razie potrzeby.
Rewelacyjny Saute
Sauteing umożliwia szybkie gotowanie potraw w celu uszczelnienia wszystkich smaków i kolorów. Słowo pochodzi od francuskiego czasownika "sauter", co oznacza "przeskoczyć", co wyjaśnia, jak powinieneś rzucać patelnią nad ogniem, aby utrzymać skoki żywności podczas gotowania.
Jak:
1. Podgrzej profesjonalną patelnię Le Creuset ze stali nierdzewnej na średnim ogniu i dodaj olej, który można podgrzać do wysokiej temperatury.
2. Dodaj mięso lub warzywa i gotuj przez kilka sekund, mieszając i podrzucając.
Blanszowanie dla zaskakujących smaków
Po ugotowaniu warzyw do pożądanej konsystencji zanurza się je w zimnej wodzie, aby zatrzymać gotowanie. Technika blanszowania pomaga zachować kolor, smak i chrupkość warzyw.
Jak:
1. W garnku do makaronu Le Creuset z wkładem podgrzej wodę aż do wrzenia. Dodaj kilka łyżeczek soli, aby zwiększyć smak i utrzymać kolor warzyw.
2. Usuń warzywa z wrzącej wody za pomocą cedzidła, gdy osiągną pożądaną konsystencję. Przenieś warzywa bezpośrednio do miski lodowatej wody (mieszanina wody i kostek lodu), aby zatrzymać proces gotowania.
3. Po schłodzeniu osusz warzywa.
Odważna kuchnia doskonale współgra ze standardem Profesjonalnej Stali Nierdzewnej Le Creuset. Odkryj więcej produktów i doświadcz, dlaczego uwielbiają je kucharze i zapaleni kucharze.
Sklep online Cocotte.pl oferuje darmową dostawę na terenie całego kraju. Możesz również odwiedzić nasze sklepy stacjonarne tutaj>>>. Jeżeli podoba Ci się nasz wpis na blogu zapisz się do naszego newslettera tutaj>>>, a my wyślemy Ci więcej informacji o produktach i pojawiających się w sklepie internetowym Cocotte.pl promocjach.