Z A W S Z E    D O B R E    C E N Y - więcej towarów w koszyku - niższa cena | program rabatowy>>> ×
W NASZYM SKLEPIE WSZYSTKIE CENY SĄ WYJĄTKOWE - DODATKOWO PRZY WIĘKSZYCH ZAKUPACH OTRZYMACIE DODATKOWE RABATY - ZAWSZE DOSTAWA GRATIS

Jak powstaje żeliwo Le Creuset

2018-02-10
Wykonane wyłącznie z najwyższej jakości materiałów zapewniających najwyższą wydajność i trwałość, sekretna receptura składników do wykonania elementu z żeliwa emaliowanego Le Creuset pozostaje taka sama dzisiaj, jak po raz pierwszy wyprodukowana w 1925 roku.



Naczynia żeliwne Le Creuset są nadal produkowane w oryginalnej odlewni w małej wiosce Fresnoy-le-Grand we Francji. Każdy element przechodzi przez ponad 15 par rąk wykwalifikowanych rzemieślników, często od kilku pokoleń tej samej rodziny, ręcznie sprawdzając każde naczynie zanim zostanie ukończone. Zapewnia to wyjątkową jakość, a żeliwo Le Creuset zapewnia wyjątkową wydajność gotowania za każdym razem.



Surowce topi się w bardzo wysokiej temperaturze około 1500°C, a następnie wlewa się do dużego kotła zwanego "creuset". Ognisty pomarańczowy kolor stopionego żeliwa również zainspirował oryginalny kolor płomienia, teraz ponadczasowy klasyk.

PRODUKCJA ODLEWÓW
Gorące roztopione żelazo wlewa się do formy piaskowej w celu uzyskania kawałka o grubości nie większej niż 3 mm. Po ochłodzeniu żeliwa forma jest automatycznie łamana na końcu linii odlewania - dzięki czemu każdy element jest unikalny i zapewnia, że ​​żadne dwa kawałki nie są dokładnie takie same.



RĘCZNE WYGŁADZANIE
Wszelkie niedoskonałości, szorstkie krawędzie i zadziory na powierzchni elementu są sprawdzane i usuwane przez bardzo wykwalifikowanych operatorów ręcznych w procesie zwanym "fettling".



SZLIFOWANIE METALEM
Każda sztuka jest sprawdzana ręcznie i poddawana dwukrotnie śrutowaniu metalem w celu usunięcia nadmiaru piasku i utlenienia, ale także w celu uzyskania powierzchni, która jest zarówno gładka jak i lekko szorstka, aby emalia mogła prawidłowo przylegać.



NAKŁADANIE PIERWSZEJ POWŁOKI
Pierwszą warstwę przezroczystej, bezbarwnej emalii "powłoka gruntowa" nakłada się na cały element wewnątrz i na zewnątrz, w tym na obrzeża, a następnie suszy w temperaturze 120 ° C i wypala w temperaturze 840 ° C. Ta początkowa warstwa matowa uszczelnia rdzeń przed rdzą i umożliwia lepszą przyczepność kolorowej emalii.



EMALIOWANIE KOLOROWE
Następnie druga warstwa kolorowej emalii "szklistej" nakładana jest w dwóch etapach, najpierw do wnętrza, a następnie na zewnątrz. Następnie suszy się go powietrzem w temperaturze 130 ° C i wypala (zeszklony) w 800 ° C. Proces wypalania zapewnia bardzo trwałe, higieniczne i odporne na wstrząsy wykończenie.



KOŃCOWA KONTROLA
Gałki i / lub boczne uchwyty są montowane. Każdy produkt jest następnie skrupulatnie sprawdzany pod kątem ostatecznej jakości przed zapakowaniem.



Następnie produkty są wysyłane do wykorzystania w kuchniach zapalonych kucharzy na całym świecie. Jeśli jeszcze nie odkryłeś korzyści z gotowania w żeliwie, nigdy nie jest za późno, aby zacząć!


Sklep online Cocotte.pl oferuje darmową dostawę na terenie całego kraju. Możesz również odwiedzić nasze sklepy stacjonarne tutaj>>>. Jeżeli podoba Ci się nasz wpis na blogu zapisz się do naszego newslettera tutaj>>>, a my wyślemy Ci więcej informacji o produktach i pojawiających się w sklepie internetowym Cocotte.pl promocjach.





Pokaż więcej wpisów z Luty 2018
zawsze D A R M O W A dostawa
w minimum jednej formie wysyłki
wiele form dostawy zamówienia infolinia 690 354 084
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel