W tym przepisie mamy goleń jagnięcą przyprawioną kminkiem i pomidorem. Duszona jagnięcina jest fantastyczna podczas chłodniejszej pogody. Kminek dodaje niewielkiego ciepła, a przyprawy i pomidory dodają odpowiedniej ilości kwasowości, tak więc smak jest niezwykle bogaty.
Czas przygotowania: 40 minut plus 2 godziny marynowania
Czas gotowania: 3 - 4 godziny
Le Creuset brytfanna owalna żeliwna 29,0 cm >>>
Le Creuset patelnia żeliwna głęboka 28,0 cm >>>
SKŁADNIKI
INSTRUKCJA
Wstępnie podgrzej piekarnik do 160°C lub 140°C z wentylatorem lub w kuchence gazowej poziom 3
Umiarkowanie posól golenie jagnięce, a następnie wymieszaj z czosnkiem, imbirem i rozmarynem i marynuj przez 2 godziny.
Rozgrzej trochę oleju rzepakowego na patelni i podsmaż jagnięcinę, aż dobrze zrumienieje, a następnie wyjmij z patelni. Na tej samej patelni podgrzej koncentrat pomidorowy i pokrojoną cebulę następnie dodaj nasiona kminku, curry i cynamon, smaż na niskim lub średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie przenieść mieszaninę do brytfanny. Pokrój pomidory i dodaj do brytfanny zalewając następnie czerwonym winem. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie dodaj jagnięcinę. Włóż do uprzednio ogrzanego piekarnika brytfannę z pokrywką i piecz 3-4 godziny, aż mięso będzie soczyste i zacznie odchodzić od kości.
Uwagi Kucharski
To jest naprawdę smaczne, jesienne danie. Dla bardziej intensywnego smaku proponujemy zastąpienie czerwonego wina - ciemnym piwem lub dla łagodniejszego smaku białym winem.