Grillowana makrela z wiosenną sałatą i sosem chrzanowym

2018-04-29
Rozkosznie lekkie danie, a jednocześnie smaczne, przyprawione gorącym, pieprznym sosem chrzanowym. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: około 8-10 minut
Płyta grillowa rowkowana Le Creuset nieprzywierająca prążkowana prostokątna tutaj>>>>>

PŁYTA GRILLOWA NIEPRZYWIERAJĄCA LE CREUSET

SKŁADNIKI
  • 4 filety z makreli po około 90 g każdy
  • 2 łyżeczki lekkiej oliwy z oliwek
  • 8 dymek, około 150g
  • Sól i pieprz
  • 2 główki cykorii, rozdzielone na liście
  • 70g rukiew wodna
  • 150g rzodkiewki, drobno pokrojone
  • Sól i pieprz do smaku

DRESING
  • 4 łyżki przygotowanego sosu chrzanowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki lekkiej oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • Sól i pieprz do smaku

INSTRUKCJA
Wymieszaj chrzan, ocet i musztardę, a następnie powoli wymieszaj oleje. Następnie dodaj około 1½ łyżeczki każdego zioła.
Lekko przetrzyj grill  Le Creuset olejem i podgrzej na płycie grzewczej w niskiej lub średniej temperaturze. Sprawdź temperaturę patelni - patrz Uwagi kucharza - przed dodaniem jakiejkolwiek żywności.
W razie potrzeby przyciąć cebulę, a następnie, gdy patelnia jest gorąca, dodać do grilla i gotować około 1½ minuty z każdej strony, aż do przyjemnego zwęglenia,
Posmaruj filety z makreli olejem i dresingiem. Najpierw grillować skórką do dołu przez około 1 do 1½ minuty lub do uzyskania ładnego zabarwienia. Odwróć i smaż jeszcze przez około 1 minutę. Wyjmij z grilla i umieść po jednej na talerzu. Lekko ubierz w składniki sałatkowe w około połowę dressingu i podziel pomiędzy talerze.
Oprósz resztę sosu, posyp resztę ziół i podawaj.

UWAGI KUCHARZA
Aby sprawdzić, czy grill jest wystarczająco gorący, dodaj kilka kropel zimnej wody do gorącej powierzchni. Jeśli skwierczą i woda wyparuje niemal natychmiast, jest wystarczająco gorąca i gotowa do użycia. Jeśli woda wytwarza parę i nie ma skwierczenia, podgrzej patelnię jeszcze trochę i powtórz test ponownie.
Nie podgrzewaj pustego grilla dłużej niż dwie minuty, aby uniknąć przegrzania.
Filety z pstrąga z łososia również dobrze smakowałyby w przepisie lub spróbuj grillować dwie duże, całe makrele zamiast filetów.


Sklep online Cocotte.pl oferuje darmową dostawę na terenie całego kraju. Możesz również odwiedzić nasze sklepy stacjonarne tutaj>>>. Jeżeli podoba Ci się nasz wpis na blogu zapisz się do naszego newslettera tutaj>>>, a my wyślemy Ci więcej informacji o produktach i pojawiających się w sklepie internetowym Cocotte.pl promocjach.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2018
zawsze D A R M O W A dostawa
w minimum jednej formie wysyłki
wiele form dostawy zamówienia infolinia 690 354 084
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel