Odżywczy posiłek o ostrych smakach, który stanowi doskonałą alternatywę dla makaronu.
NARZĘDZIA
Garnek Le Creuset Gourmet Profesjonal Signature Ø30cm Le Creuset >>>>>
Blacha Le Creuset do pieczenia prostokątna >>>>>
SKŁADNIKI
- 800g ziemniaków
- 125g ricotty
- 3 żółtka jaj z wolnego wybiegu
- 450 g - 500 g mąki
- Skórka z 2 cytryn
- 15g bazylii, drobno posiekane
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 200g masła
- Sok z połowy cytryny
- 500g szpinaku
- 125 g mrożonego groszku, blanszowanego
- Tosty z orzeszkami pinii
- Tarty parmezan, do podania
- Świeża bazylia, do podania
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Przełóż ziemniaki widelcem i połóż na pokrytym solą blacie
tutaj>>>>> do pieczenia. Piec przez około godzinę, aż będą miękkie i puszyste w środku. Wyjmij z piekarnika i zgarnij miąższ na gorąco.
Wyciśnij ziemniaki przez prasę, aż będą gładkie i bez grudek. Dodaj żółtka ricottę. Dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę krok po kroku, aż utworzy się gładkie ciasto. Następnie dodaj posiekaną bazylię i skórkę z cytryny.
Rozwałkuj mieszaninę gnocchi na cylindry o grubości 3 cm i 5 cm na posypanej mąką powierzchni i pokrój w kwadraty. W Garnek Gourmet Profesjonal Signature Ø30cm Le Creuset
>>>>> należy blanszować gnocchi w osolonym winie przez 5 minut, aż uniosą się na wierzchu. Wyjmij za pomocą łyżki ze szczeliną i spuść nadmiar wody.
Wyrzucić wodę z gnocchi. Wyczyść i osusz brytfannę. Umieścić na średnim ogniu i przesmaż gnocchi z masłem i sokiem z cytryny, a także ze szpinakiem, groszkiem i prażonymi orzeszkami piniowymi. Posyp świeżą bazylią i tartym parmezanem. Odżywczy posiłek o pikantnym smaku, który stanowi doskonałą alternatywę dla makaronu.
Sklep online Cocotte.pl oferuje darmową dostawę na terenie całego kraju. Możesz również odwiedzić nasze sklepy stacjonarne tutaj>>>. Jeżeli podoba Ci się nasz wpis na blogu zapisz się do naszego newslettera tutaj>>>, a my wyślemy Ci więcej informacji o produktach i pojawiających się w sklepie internetowym Cocotte.pl promocjach.