Le Creuset rozpoczęła produkcję pierwszych emaliowanych garnków żeliwnych w 1925 roku w odlewni we Fresnoy-le-Grand we Francji. To właśnie tutaj nadal produkuje się słynne garnki żeliwne Le Creuset. Choć Le Creuset rozszerzył rodzaj oferowanych produktów i wykorzystał wiele osiągnięć technologicznych od początków w 1925 roku, niektóre rzeczy nie zmieniły się w produkcji żeliwa Le Creuset do dzisiaj. Le Creuset nadal używa w produkcji ręcznych technik wykonania i oryginalnego procesu kucia i odlewania. Ta dbałość o jego dziedzictwo jest również charakterystyczne dla wzornictwa. Cocotte był jednym z pierwszych elementów żeliwnych produkowanych przez Le Creuset i jest nadal najbardziej popularnym elementem sprzedawanym w wielu kolorach, a wulkaniczny pomarańczowy jest do dzisiaj handlowym kolorem firmy. Le Creuset jest obecnie sprzedawane w ponad 60 krajach na całym świecie, w tym USA, Wielkiej Brytanii, Japonii i Australia.
1925 - 1935 Początek przygody
W 1924 roku, dwaj belgijscy przemysłowcy Armand Desaegher (specjalista odlewania) i Octave Aubecq (specjalista emaliowania), spotkli się na targach w Brukseli. Postanowili stworzyć odlewnię, która rozpocznie szkliwienie różnych naczyń do gotowania. W 1925 roku Le Creuset? założyli firmę w Fresnoy-le-Grand w Aisne,. Było to stanowisko strategiczne dla spółki, na skrzyżowaniu szlaków komunikacyjnych surowców koksu, żelaza i piasku. W tym samym roku został wyprodukowany pierwszy cocotte (garnek żeliwny).
1935 - 1945 Le Creuset w czasie wojny
Le Creuset zaczął opracować strategię handlową i rozszerzać asortyment o: kuchenki, piece węglowe, palniki do kuchenek elektrycznych i przybory kuchenne. Pojawiła się pierwsza kampania reklamowa w radiu i prasie, która rozpoczęła promowanie jakości emaliowanego żeliwa. Początek wojny przyniósł niespokojne czasy w odlewni, która była blisko linii frontu i wkrótce została zajęta przez wojska niemieckie.
1945 - 1955 Nowy początek
Po II wojnie światowej, w przeciwieństwie do swoich konkurentów, Le Creuset skoncentrował się na swojej gamie naczyń z żeliwa emaliowanego i był głównym innowatorem w czasie nowych i ciekawych stylów i sztuk. Wykazano oryginalność w tworzeniu kolorów szkliwa. W 1952 roku rozpoczął się eksport produktów do innych krajów europejskich i Stanów Zjednoczonych.
1955 - 1965 Innowacje
To dekada innowacyjnych pomysłów i entuzjazmu, który był oryginalny u dwóch założycieli. W 1955 Uruchomiono produkcję pierwszego modelu grilla: w Tostador. Nowy kolor "Elysées Yellow" - to był prawdziwy sukces! W 1957 roku Le Creuset kupił jej poważnego konkurenta, Les Hauts Fourneaux z Cousances, projektanta popularnego Doufeu - cocotte z pokrywką na wodę. W 1958 roku dla Le Creuset zaczyna projektować Raymond Loewy, słynny francusko-amerykański projektant, słusznie nazwany "Ojcem Wzornictwa Przemysłowego". W 1962 roku Le Creuset uruchomiła produkcję swojego pierwszego fondue.
1965 - 1975 Modernizacja
W 1966 roku Le Creuset modernizuje urządzenia produkcyjne fabryki i zastępuje ręczny warsztat odlewniczy w półautomatyczne maszyny. W 1970 roku Le Creuset przejął firmę Godin, specjalistów w piecach do wypalania i wyposażenia dla odlewni. W 1972 roku słynny włoski projektant Enzo Mari całkowicie przeprojektował tradycyjne cocotte, by utworzyć wyraźnie inny kształt rękojeści. Całkowita produkcja przekroczyła 6000 ton! W 1974 roku Le Creuset podbija U.S.A. i tworzy własną filię w Południowej Karolinie "Le Creuset of America Inc.".
1975 - 1985 Umiędzynarodowienie
Ta dekada to "podbój" U.S.A., Australii, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Belgii, powstaje wiele miejsc dla cocotte (rondli) Le Creuset. Wszędzie były one związane z obrazami francuskiego stylu i kuchni. W 1980 roku kampania reklamowa w USA promuje hasło: "Każdy dobry kucharz powinien mówić trochę po francusku: Le Creuset". Innowacyjność pozostaje na czele sukcesu Le Creuset. W latach 1980-1981 rozpoczyna promowanie zdrowego podejścia do gotowania na parze.
1985 - 1995 Całkowicie nowy duch
W 1985 roku w badaniu na całym świecie przez tygodnik "Expansion", we współpracy z "Newsweekiem" umieszczono Le Creuset w 30 największych francuskich produktach uznanych przez odbiorców na całym świecie. W 1987 roku Le Creuset uruchomia nową serię: "Futura", zaprojektowaną przez J. L. Barrault. W tej dekadzie widoczny dalszy rozwój: w Wielkiej Brytanii (1988), w Japonii (1991) i wreszcie w Niemczech (1994). W 1991 roku Le Creuset kupuje Hallén International Inc, która wykonuje akcesoria do wina pod nazwą Screwpull. W 1992 roku Le Creuset uruchomiła swój pierwszy wok zainspirowaną rosnącym trendem kuchni azjatyckiej oraz nowego koloru szafranu.
1995 - 2008 Rozbudowa
Ta dekada to kolejne poszerzanie rynku: w Hong Kongu (1998), Szwajcarii, Afryce Południowej, Brazylii i Hiszpanii (1999), Skandynawii (2003), we Włoszech i Kanadzie (2004), a także biura w Chinach (2004). Innowacyjność produktu odzwierciedla silną międzynarodową obecność Le Creuset, dostosowując się do lokalnych trendów kulinarnych i zwyczajów; pierwszy amerykański roślinny cocotte: dynia w 1998 roku, francuski Tatin Dish W 2000 Indian Karahi & Balti, japoński Sukiyaki Cocotte w 2002 roku, włoski Risotto Pot w 2004 roku. Pojawiają się nowe kolory: Szary i Kremowy w 2000, Czekolada i pistacja w 2003, Satin Blue i Kiwi w roku 2004, lawenda i burgund w 2005 roku ... Le Creuset zmodernizował fabryki z instalacją nowego pieca elektrycznego w 1999 roku zwiększającego zdolności odlewnicze w 2003 roku marka została zróżnicowana i wprowadziła stalowe garnki emaliowane w 1995 roku, szpatułki silikonowe w 1997 roku, szereg artykułów tekstylnych w roku 1999, kamionkę do pieczenia w 2001 roku i garnki ze stali nierdzewnej w 2002 roku, nieprzywierające patelnie w 2008 roku i ostatnio szereg artykułów ceramicznych do pieca i zastawów stołowych.
2016 Oryginalne Cocotte z Le Creuset w Polsce