Wynagradzamy za wielkość zakupów | Ostateczna cena widoczna w koszyku | Zobacz nasz program rabatowy sprawdź>>> ×
W NASZYM SKLEPIE WYNAGRADZAMY NASZYCH KLIENTÓW ZA WIELKOŚĆ ZAKUPÓW - SPRAWDŹ NASZE KASKADOWE RABATY - OSTATECZNA CENA W KOSZYKU - DOSTAWA ZAWSZE GRATIS

Naczynia żeliwne - instrukcja użytkowania i konserwowania

Standardy jakości Le Creuset
Wszystkie wyroby w procesie produkcji są wielokrotnie sprawdzane ręcznie, aby zapewnić, że jakość wyrobów jest zgodna z rygorystycznymi standardami jakości Le Creuset. Wszystkie powłoki emaliowane stosowane przez Le Creuset są zgodne z obowiązującymi międzynarodowymi przepisami.

Gotowanie z zastosowaniem naczyń żeliwnych
Żeliwo emaliowane to godny uwagi, solidny materiał, który jest zgodny z wszystkimi nowoczesnymi wymogami przygotowywania oraz gotowania potraw. Zawsze znajdzie się odpowiedni kształt i rozmiar naczynia żeliwnego - do lekkiego podsmażania, gotowania na małym ogniu dań jednogarnkowych, intensywnego podsmażania steków lub pieczenia ciast.
Żeliwo to materiał, który na wszystkich źródłach ciepła uzyskuje niezawodne rezultaty, nawet na płytach indukcyjnych oraz w piekarnikach i grillach każdego rodzaju. Żeliwo jest materiałem dobrze magazynującym ciepło. Może być to przydatne przede wszystkim przy nisko ustawionych temperaturach na kuchence lub w piekarniku. Ponadto żeliwo jest idealne do podawania: dzięki dobrym właściwościom magazynowaniu ciepła, przykryte i przechowywane w ciepłym żeliwie jedzenie utrzymuje temperaturę do czasu podania drugiego dania. Żeliwo można wykorzystywać również do utrzymywania niskiej temperatury zimnych potraw. Garnek żeliwny w temperaturze lodówki jest idealnym miejscem do przechowywania zimnych potraw w ciepły letni dzień. Produkty żeliwne są również przystosowane do przechowywania żywności w zamrażarkach oraz do wcześniejszego przygotowywania jedzenia.

Asortyment produktów
Le Creuset oferuje szeroki asortyment produktów w wielu różnych kształtach i rozmiarach, które są przeznaczone do różnych zastosowań podczas gotowania i serwowania. W tym asortymencie produktów występują różne rodzaje emalii do powierzchni wewnętrznych produktów: jasna błyszcząca emalia oraz czarna matowa emalia. Poniższe ogólne wskazówki użytkowania obowiązują dla obydwu rodzajów emalii.

Wskazówki użytkowania

  • Przed pierwszym użyciem należy zdjąć materiał opakowaniowy i naklejki. Najpierw należy umyć naczynie w ciepłej wodzie, a następnie przepłukać w czystej wodzie i pozostawić, aż dokładnie wyschnie.
  • Żeliwne naczynia kuchenne Le Creuset można stosować na WSZYSTKICH źródłach ciepła: na palnikach gazowych, elektrycznych płytach grzewczych, grzałkach, ceramice Vitro i indukcyjnych płytach grzewczych, a także we wszystkich piekarnikach, niezależnie od tego, czy są ogrzewane gazem, olejem, węglem lub drewnem.
  • Produkty na kuchenkach z powierzchnią szklaną należy zawsze podnosić delikatnie jak również odstawiać je delikatnie, aby nie dopuścić do zarysowania powierzchni.
  • Nidy nie przesuwać produktów po powierzchni szklanej, ponieważ może to spowodować uszkodzenie spodu patelni oraz płyty kuchennej.
  • Aby uzyskać maksymalną wydajność grzewczą, rozmiar spodu naczynia kuchennego powinien zawsze mniej więcej odpowiadać średnicy powierzchni grzewczej. Unika się w ten sposób również uszkodzeń z powodu przegrzania ścian bocznych produktów lub uchwytów.
  • Płomienie gazu muszą być zawsze dopasowane do powierzchni spodu patelni i NIGDY nie mogą sięgać ponad ściany boczne patelni.
  • Długie uchwyty powinny być bezpiecznie ustawione, tzn. nie powinny wystawać poza stronę przednią kuchenki ani nie być ustawione w poprzek nad źródłami ciepła.

Używanie w piekarnikach
Produkty z czarnymi fenolowymi pokrywkami ze stali nierdzewnej z uchwytem są przystosowane do temperatur 200 °C (lub 390°F) w w piekarnikach lub poziomu 6 w piekarnikach podgrzewanych gazem.
Produktów z uchwytami żeliwnymi lub z pokrywkami ze stali nierdzewnej z uchwytem można używać w piekarniku w temperaturach o dowolnej wysokości.
Naczyń kuchennych nie wolno stawiać na dnie piekarnika z żeliwną powłoką wewnętrzną. Powoduje to zwiększenie temperatury pieczenia w piekarniku oraz silne nagrzewanie, co niekorzystnie wpływa na potrawy. Nie wolno przesuwać naczyń kuchennych po dnie piekarnika, aby nie dopuścić do ewentualnych uszkodzeń. Aby zapewnić optymalne efekty pieczenia, naczynia kuchenne należy ustawiać w piecu zawsze na ruszcie lub na blasze do pieczenia.

Temperatury gotowania
Jasna emalia jest w szczególności odpowiednia do powolnego pieczenia w źródłach ciepła z ustawioną bardzo niską temperaturą, a także w piekarnikach z ustawioną średnią temperaturą . W ŚREDNICH i NISKICH TEMPERATURACH uzyskuje się najlepsze efekty gotowania, a także smażenia i pieczenia. Naczynia kuchenne należy podgrzewać powoli i ostrożnie, aby zapewnić równomierne i dobre efekty gotowania. Kiedy naczynie kuchenne się podgrzeje, można kontynuować pieczenie na niższym stopniu. WYSOKIE TEMPERATURY należy stosować tylko do podgrzewania wody na warzywa lub makaron lub do zmniejszania konsystencji bulionu i sosów. NIGDY nie należy stosować wysokich temperatur do podgrzewania produktów, jeżeli później temperatura gotowania ma zostać zmniejszona. Żeliwo magazynuje ciepło tak dobrze, że w ten sposób przegrzane produkty źle się gotują, potrawy przywierają, a powierzchnia naczynia przebarwia się. Przed odwróceniem gotowanych potraw należy zawsze poczekać na zamknięcie porów. Wtedy pieczona potrawa oddziela się sama i nie przywiera.

Oleje i tłuszcze
Naczynia kuchenne z jasną powłoką emaliowaną nie są przeznaczone do gotowania na sucho. Wybrany do pieczenia płyn lub olej, tłuszcz bądź masło, powinny w całości zakrywać powierzchnię spodu patelni przed rozpoczęciem podgrzewania. Podczas podgrzewania nie wolno pozostawiać naczyń kuchennych bez nadzoru i należy unikać całkowitego wypalenia płynu, ponieważ może to spowodować uszkodzenia emalii.

* Podczas smażenia w głębokich naczyniach poziom napełnienia oleju nie może przekraczać 1/3 wysokości naczynia. Podczas dodawania składników olej nie może się wylać.
Dla bezpieczeństwa należy zawsze stosować termometr do smażenia oraz przygotować odpowiednią osłonę na wypadek przegrzania lub pryskania tłuszczu.

Przechowywanie i marynowanie środków spożywczych
Warstwa emalii jest nieprzepuszczalna i dlatego może być używana do przechowywania surowych składników lub ugotowanych potraw. Jest również przeznaczona do marynowania z dodatkami zawierającymi kwas, np. winem. Stosowane przyrządy kuchenne Zalecamy stosowanie pomocnych akcesoriów kuchennych Le Creuset z silikonu. Zapewniają one dużą wygodę podczas mieszania i chronią powierzchnię emaliowaną. Metalowych przedmiotów, łyżek i trzepaczek należy używać z największą ostrożnością, aby nie zarysować powierzchni emaliowanej. Nie obstukiwać ich na krawędzi naczynia. Nie należy używać przyrządów do mieszania zasilanych na baterie lub elektrycznie, ponieważ ich ostrza mogą uszkodzić warstwę emaliowaną. Noży i innych przedmiotów z ostrymi krawędziami nie należy używać do krojenia środków spożywczych w naczyniu kuchennym.

Uchwyty
Uchwyty żeliwne oraz uchwyt pokrywki ze stali nierdzewnej nagrzewają się podczas gotowania. Dlatego należy ich dotykać tylko przy użyciu rękawic do garnków, łapek do garnków itp. Upewnić się, że uchwyty i uchwyty pokrywek są zawsze dobrze dokręcone, w razie potrzeby należy je dokręcić.

Czyszczenie i pielęgnacja
Nagrzane naczynia należy zawsze pozostawić na kilka minut, aby ostygły, dopiero wtedy myć gorącą wodą, a następnie przepłukać czystą wodą i dobrze osuszyć. Nie zanurzać nagrzanych naczyń kuchennych od razu w zimnej wodzie ani nie nalewać do nich zimnej wody, ponieważ może dojść do wstrząsu termicznego i uszkodzenia warstwy emaliowanej.
Jeżeli resztki jedzenia przywarły do naczynia, należy nalać do niego ciepłej wody, pozostawić na 15-20 minut, aby zmiękły, a następnie przepłukać tak jak zwykle.
Do usuwania mocno przywierających resztek jedzenia można stosować zmywaki z włosiem nylonowym lub nylonowe gąbki do mycia bądź inne miękkie gąbki do czyszczenia. Nie należy używać gąbek do czyszczenia garnków z włókami metalowymi ani ostrych środków czyszczących, ponieważ powodują one uszkodzenia powłoki emaliowanej
Nigdy nie wstawiać do szafki wilgotnego jeszcze naczynia. Naczynia kuchenne należy przechowywać w suchej szafce lub w innym dobrze wentylowanym miejscu, do którego nie może przedostać się para.
Żeliwne naczynia kuchenne Le Creuset są bardzo trwałe, jednak po upadku lub uderzeniu o twarde powierzchnie mogą ulec uszkodzeniu. Należy pamiętać, że takie uszkodzenia nie podlegają gwarancji.

Czyszczenie w zmywarce
Wszystkie produkty ze zintegrowanymi uchwytami żeliwnymi i uchwytami fenolowymi są przystosowane do użycia w zmywarkach. Zalecamy jednak zmywanie ręczne. Regularne czyszczenie w zmywarce może spowodować pewne zmatowienie powłoki emaliowanej. Nie jest to powód do niepokoju i nie ma negatywnego wpływu na właściwości naczynia. Przed otwarciem drzwi zmywarki należy zawsze poczekać do zakończenia programu. W ten sposób zapewnia się, że naczynia całkowicie wyschną.
Na powierzchni żeliwnych naczyń kuchennych emaliowanych na czarno, w wyniku wielokrotnego pieczenia na oleju, z biegiem czasu powstaje tak zwana patyna (brązowawa warstwa), naturalna warstwa ochronna, która pomaga uzyskać jeszcze lepsze efekty gotowania. Nie wolno próbować zmywać jej płynem do mycia naczyń lub innymi środkami pomocniczymi do zmywania.

Dalsze używanie w przypadku oderwania się emalii lub rdzewienia produktu:
Zasadniczo naszych produktów żeliwnych można dalej używać po oderwaniu się emalii lub rdzewieniu. Ze względów bezpieczeństwa alergikom zalecamy natomiast skontaktowanie się z nami w takim przypadku . Produkt może rdzewieć w jednym miejscu, ale rdza jest utlenionym żelazem, a żelazo jest naturalnym pierwiastkiem w naszym organizmie. Aby uniknąć rdzy, naczynie należy zawsze dobrze osuszyć (nigdy nie sprzątać wilgotnego naczynia) oraz lekko natrzeć naczynie olejem w miejscu uszkodzenia emalii. Jeżeli emalia na dnie jest uszkodzona, na płycie ceramicznej mogą powstawać zarysowania.

<<<wróć

zawsze D A R M O W A dostawa
w minimum jednej formie wysyłki
wiele form dostawy zamówienia infolinia 690 354 084
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel