L E T N I A   W Y P R Z E D A Ż > darmowa dostawa i najlepsze ceny, a przy większym zakupie dodatkowe rabaty sprawdź>>> x
w okresie wyprzedaży obniżyliśmy ceny do najniższych - dodatkowo - przy większym zakupie wyjątkowe rabaty i premie dla stałych klientów.

Naczynia z aluminium nieprzywierającego, instrukcja użytkowania i konserwowania

Cieszymy się z podjętej decyzji o zakupie naczyń kuchennych Le Creuset z aluminiową powłoką nieprzywierającą. Przed pierwszym użyciem produktu należy dokładnie przeczytać ten podręcznik. Znajdują się w nim ważne informacje dotyczące pielęgnacji i użytkowania.

Gotowanie w naczyniach kuchennych z aluminium nieprzywierającego
Produkty Le Creuset z aluminium nieprzywierającego są wykonane z materiałów wysokiej jakości, które mają bardzo długi okres trwałości i zapewniają optymalne właściwości gotowania. Każdy produkt składa się z ciężkiego, kutego aluminium. Aby wykonać odporną patelnię, odpowiednią do wymagań codziennego użytkowania, powierzchnia patelni została specjalnie wzmocniona. Patelnia równomiernie i skutecznie rozdziela ciepło, w związku z czym nie powstają na niej gorące miejsca. Specjalnie zaprojektowane dno zawiera magnetyczną warstwę ze stali nierdzewnej, nadaje patelni szczególną stabilność i bardzo dobrze sprawdza się we WSZYSTKICH RODZAJACH KUCHENEK, również indukcyjnych. Strona wewnętrzna i zewnętrzna każdej patelni jest pokryta nowoczesną, wzmacnianą powłoką nieprzywierającą bez PFOA, dzięki czemu potrawy można łatwo zdejmować z dna i jest ona łatwa do czyszczenia. Pasujące do patelni termiczne pokrywki szklane można nabyć oddzielnie.

Patelnie z aluminium nieprzywierającego:

  • Są wszechstronne w zastosowaniu: na każdej płycie kuchenki, pod każdym domowym grillem lub w każdym standardowym piekarniku lub w piecu z obiegiem powietrza (nie są przeznaczone do użytku w kuchence mikrofalowej). Należy stosować się do poniższych wytycznych.
  • Można myć w zmywarce. Należy stosować się do poniższych wytycznych.

Powłoka nieprzywierająca
Zastosowana powłoka nieprzywierająca ma bardzo długi okres trwałości i zapewnia idealne efekty gotowania. Potrawy i sosy można bardzo łatwo zdejmować z powierzchni nieprzywierającej. Dzięki tej powłoce patelnie szczególnie się sprawdzają w przypadku niewielkiej ilości tłuszczu lub braku tłuszczu. Należy stosować się do poniższych wytycznych.

Przed pierwszym użyciem

  • Przed pierwszym użyciem należy zdjąć materiał opakowaniowy i naklejki. Najpierw należy umyć naczynie w ciepłej wodzie, a następnie przepłukać w czystej wodzie i pozostawić, aż dokładnie wyschnie.
  • Stronę wewnętrzną z powłoką nieprzywierającą należy lekko natrzeć olejem roślinnym, użyć przy tym papierowych ręczników kuchennych. Następnie spłukać i dokładnie wysuszyć. Powłoka nieprzywierająca ma tylko jedną warstwę ochronną wspomagającą żywotność i zapobiegającą przywieraniu.
  • Należy wykonywać tą czynność od czasu do czasu, aby zapewnić długą żywotność.

Wskazówki użytkowania

  • Strefa cieplna: Patelni należy zawsze używać na płycie grzewczej o odpowiedniej wielkości. Płomień musi być zawsze dostosowany do rozmiaru dna patelni i NIGDY nie powinien sięgać poza brzegi patelni. Aby zapobiec zadrapaniom na płycie kuchennej, zawsze należy podnosić i odstawiać patelnie na wszystkich płytach kuchennych szklano-ceramicznych.
  • Gotowanie na kuchence indukcyjnej: Średnica dna naczynia powinna zasadniczo być równa średnicy płyty kuchennej. Gdy używane jest naczynie o małej średnicy dna na dużej płycie kuchennej, generuje się słabsze pole magnetyczne, a dystrybucja ciepła nie jest optymalna. Może się zdarzyć, że kuchenka nie „rozpozna” naczynia kuchennego i nie wytworzy się ciepło. NIE naciskać przycisku włączania dłużej niż jest to konieczne do ustawienia temperatury gotowania zawartości. Przycisku włączania należy używać tylko do gotowania większych ilości wody, jak np. podczas gotowania makaronu lub warzyw. Kuchenka indukcyjna może wydawać cichy dźwięk podczas gotowania. Nie jest to szkodliwe dla naczyń kuchennych i nie ma wpływu na moc gotowania.
  • Temperatura gotowania: Ustawiać niskie i średnie temperatury na wszystkich kuchenkach, aby umożliwić stopniowe i równomierne rozgrzewanie patelni. Jeżeli mięso, drób lub ryby mają być mocno podsmażone, wymaga to przełączenia ciepła z temperatury średniej na wysoką. Gdy tylko patelnia się nagrzeje i dodane zostanie jedzenie, należy zmniejszyć temperaturę. Patelnie nie należy stosować w temperaturze maksymalnej lub wysokiej, ponieważ wysokie temperatury powierzchni mogą zniszczyć nieprzywierającą powierzchnię gotowania. (Por. również informacje „Nieprawidłowe użytkowanie powłoki nieprzywierającej”).

Oleje i tłuszcze
Dodać niewielką ilość oleju lub tłuszczu na powierzchnię gotowania przy rozpoczęciem podgrzewania. Poprawi to smak i ułatwi smażenie jedzenia. Nigdy nie należy podgrzewać oleju i tłuszczu do temperatury powodującej powstawanie dymu. Jeżeli już jednak do tego dojdzie, należy przed dalszym gotowaniem schłodzić patelnię.

Gotowanie bez tłuszczu
W razie potrzeby należy podgrzewać patelnię w średniej temperaturze przez ok. 2 minuty, a następnie włożyć jedzenie. W tym czasie NIE pozostawiać patelni bez nadzoru ani nie przegrzewać powłoki nieprzywierającej, ponieważ może to spowodować nieodwracalne szkody.

Przechowywanie żywności i marynata
Nie przechowywać w patelni jedzenia surowego, marynowanego ani gotowanego. Dodatki mogą spowodować uszkodzenie powierzchni.

Gotowanie - akcesoria
Zalecamy akcesoria silikonowe Le Creuset. Można stosować również przyrządy drewniane lub termiczne z tworzywa sztucznego. Metalicznych przedmiotów, łyżek lub trzepaczek należy używać ostrożnie i nie rysować silnie na powierzchni nieprzywierającej. Nie obstukiwać ich na krawędzi patelni. Do krojenia na powłoce nieprzywierającej nigdy nie wolno używać noży ani ostrych przedmiotów. Na powierzchniach nieprzywierających nie należy używać mikserów ręcznych, blenderów ręcznych ani ubijaczy zasilanych bateriami.

Zastosowanie w piekarnikach

  • Maksymalna temperatura piekarnika wynosi 260°C/500°F. (220°C/425°F, jeżeli naczynia kuchenne są stosowane z termiczną pokrywką szklaną Le Creuset).
  • W przypadku korzystania pod gorącym grillem należy zachować minimalny odstęp od źródła gorąca i górnej krawędzi patelni 5 cm.

Uchwyty

  • Gorącą patelnię podczas gotowania i po zakończeniu należy zawsze chwytać przy użyciu łapki do garnka.

Czyszczenie i przechowywanie

  • Przed czyszczeniem należy przez kilka minut schłodzić patelnię. W stanie gorącym nie zanurzać w wodzie ani nie nalewać zimnej wody.
  • Do czyszczenia stosować TYLKO zalecane ściereczki do czyszczenia. NIE stosować ściereczek i zmywaków metalowych, agresywnych bądź rysujących ani agresywnych środków czyszczących.
  • Wzmacniana, utwardzona powłoka nieprzywierająca ma doskonałe właściwości nieprzywierające i dlatego można ją czyścić bez wysiłku. Aby przez długi czas zachować wygląd i właściwości nieprzywierające zalecamy czyszczenie produktów ręcznie płynem do mycia naczyń i ciepłą wodą, a nie w zmywarce. Wydłuża to żywotność powłoki nieprzywierającej oraz przez długi czas zapewnia optymalne efekty gotowania i pieczenia.
  • „Jeżeli produkt będzie czyszczony w zmywarce:
    1) Stosować wyłącznie środki do czyszczenia zmywarek do użytku prywatnego (zalecamy środki czyszczące bez dodatku cytryny)
    2) Powierzchnię nieprzywierającą należy przed każdym kolejnym użyciem przetrzeć olejem roślinnym
  • Należy pamiętać, że regularne czyszczenie w zmywarce może spowodować przebarwienia każdego naczynia kuchennego i niekorzystnie wpłynąć na właściwości powłoki nieprzywierającej. Są to normalne zjawiska zużycia, wyłączone z 30-letniej gwarancji.
  • Jeżeli patelnia będzie regularnie myta w zmywarce, powierzchnia może zmatowieć, a aluminium widoczne na krawędzi dna patelni może się przebarwić. Przebarwienia te są zjawiskiem normalnym i w żaden sposób nie pogarszają właściwości patelni.

Odporne na ciepło pokrywki szklane Le Creuset
Do aluminiowych patelni nieprzywierających dostępne są pasujące odporne na ciepło pokrywki szklane. Pokrywki szklane umożliwiają obserwowanie przebiegu gotowania bez podnoszenia pokrywki oraz regulowanie przebiegu gotowania lub temperatury. Soczystość i smak zostają zachowane, a patelni można używać również do gotowania w koszulkach , duszenia lub zapiekania. Pokrywki są odporne na ciepło do temperatury 220°C / 425°f lub poziomu 7 w piekarniku gazowym.

Nieprawidłowe użytkowanie powłoki nieprzywierającej

  • Le Creuset udziela 30-letniej gwarancji na produkty z tej serii. Ta gwarancja nie obejmuje uszkodzeń powłoki nieprzywierającej spowodowanych przegrzaniem lub zarysowaniem. Wszystkie
  • rodzaje i marki produktów nieprzywierających ulegają uszkodzeniu przy tego rodzaju nieprawidłowym zastosowaniu.
  • Przegrzanie: Uszkodzenia spowodowane przegrzaniem podczas gotowania są widoczne gołym okiem. Powłoka nieprzywierająca przebarwia się, a w niekorzystnych przypadkach odczepia się od patelni, tworząc pęcherzyki powietrza lub łuszczy się.
  • Zarysowania: Naczynia pęknięte lub silne zarysowane przez zastosowanie twardych przedmiotów metalowych nie są objęte gwarancją. Uszkodzenia te są trwałe i powodują, że powłoka traci właściwości nieprzywierające.

<<<wróć

zawsze D A R M O W A dostawa
w minimum jednej formie wysyłki
wiele form dostawy zamówienia infolinia 690 354 084
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel