Cieszymy się z podjętej decyzji o zakupie naczyń kuchennych Le Creuset z aluminiową powłoką nieprzywierającą. Przed pierwszym użyciem produktu należy dokładnie przeczytać ten podręcznik. Znajdują się w nim ważne informacje dotyczące pielęgnacji i użytkowania.
Gotowanie w naczyniach kuchennych z aluminium nieprzywierającego
Produkty Le Creuset z aluminium nieprzywierającego są wykonane z materiałów wysokiej jakości, które mają bardzo długi okres trwałości i zapewniają optymalne właściwości gotowania. Każdy produkt składa się z ciężkiego, kutego aluminium. Aby wykonać odporną patelnię, odpowiednią do wymagań codziennego użytkowania, powierzchnia patelni została specjalnie wzmocniona. Patelnia równomiernie i skutecznie rozdziela ciepło, w związku z czym nie powstają na niej gorące miejsca. Specjalnie zaprojektowane dno zawiera magnetyczną warstwę ze stali nierdzewnej, nadaje patelni szczególną stabilność i bardzo dobrze sprawdza się we WSZYSTKICH RODZAJACH KUCHENEK, również indukcyjnych. Strona wewnętrzna i zewnętrzna każdej patelni jest pokryta nowoczesną, wzmacnianą powłoką nieprzywierającą bez PFOA, dzięki czemu potrawy można łatwo zdejmować z dna i jest ona łatwa do czyszczenia. Pasujące do patelni termiczne pokrywki szklane można nabyć oddzielnie.
Patelnie z aluminium nieprzywierającego:
Powłoka nieprzywierająca
Zastosowana powłoka nieprzywierająca ma bardzo długi okres trwałości i zapewnia idealne efekty gotowania. Potrawy i sosy można bardzo łatwo zdejmować z powierzchni nieprzywierającej. Dzięki tej powłoce patelnie szczególnie się sprawdzają w przypadku niewielkiej ilości tłuszczu lub braku tłuszczu. Należy stosować się do poniższych wytycznych.
Przed pierwszym użyciem
Wskazówki użytkowania
Oleje i tłuszcze
Dodać niewielką ilość oleju lub tłuszczu na powierzchnię gotowania przy rozpoczęciem podgrzewania. Poprawi to smak i ułatwi smażenie jedzenia. Nigdy nie należy podgrzewać oleju i tłuszczu do temperatury powodującej powstawanie dymu. Jeżeli już jednak do tego dojdzie, należy przed dalszym gotowaniem schłodzić patelnię.
Gotowanie bez tłuszczu
W razie potrzeby należy podgrzewać patelnię w średniej temperaturze przez ok. 2 minuty, a następnie włożyć jedzenie. W tym czasie NIE pozostawiać patelni bez nadzoru ani nie przegrzewać powłoki nieprzywierającej, ponieważ może to spowodować nieodwracalne szkody.
Przechowywanie żywności i marynata
Nie przechowywać w patelni jedzenia surowego, marynowanego ani gotowanego. Dodatki mogą spowodować uszkodzenie powierzchni.
Gotowanie - akcesoria
Zalecamy akcesoria silikonowe Le Creuset. Można stosować również przyrządy drewniane lub termiczne z tworzywa sztucznego. Metalicznych przedmiotów, łyżek lub trzepaczek należy używać ostrożnie i nie rysować silnie na powierzchni nieprzywierającej. Nie obstukiwać ich na krawędzi patelni. Do krojenia na powłoce nieprzywierającej nigdy nie wolno używać noży ani ostrych przedmiotów. Na powierzchniach nieprzywierających nie należy używać mikserów ręcznych, blenderów ręcznych ani ubijaczy zasilanych bateriami.
Zastosowanie w piekarnikach
Uchwyty
Czyszczenie i przechowywanie
Odporne na ciepło pokrywki szklane Le Creuset
Do aluminiowych patelni nieprzywierających dostępne są pasujące odporne na ciepło pokrywki szklane. Pokrywki szklane umożliwiają obserwowanie przebiegu gotowania bez podnoszenia pokrywki oraz regulowanie przebiegu gotowania lub temperatury. Soczystość i smak zostają zachowane, a patelni można używać również do gotowania w koszulkach , duszenia lub zapiekania. Pokrywki są odporne na ciepło do temperatury 220°C / 425°f lub poziomu 7 w piekarniku gazowym.
Nieprawidłowe użytkowanie powłoki nieprzywierającej