Naczynia 3-PLY - instrukcja użytkowania i konserwowania

Instrukcja użycia – wielowarstwowe naczynia kuchenne 3-ply
Cieszymy się z podjętej przez Państwa decyzji o zakupie naczyń kuchennych z serii wielowarstwowej 3-ply Le Creuset! Przed pierwszym użyciem naczyń kuchennych 3-ply Le Creuset należy dokładnie przeczytać ten podręcznik. Tutaj znajdują się przydatne wskazówki i informacje dotyczące pielęgnacji produktu oraz pomocy w uzyskaniu optymalnych efektów gotowania.

Gotowanie w naczyniach kuchennych z materiału 3-ply
Naczynia kuchenne Le Creuset 3-ply są wykonane z wysokiej jakości materiału wielowarstwowego. Rdzeń aluminiowy jest otoczony dwoma różnymi warstwami ze stali nierdzewnej: wewnętrzną ze stali nierdzewnej 18/10 i zewnętrzną ze stali nierdzewnej 18/0. Zapewnia on możliwość zastosowania na kuchenkach indukcyjnych. Trzywarstwowy materiał zapewnia doskonałe przewodzenie ciepła od dna do krawędzi. Ciepło rozkłada się równomiernie i umożliwia oszczędne gotowanie.

Niektóre produkty posiadają powłokę nieprzywierającą PFOA, która jest bardzo trwała i łatwa w użytkowaniu. W przypadku prawidłowego zastosowania w średnich lub niskich temperaturach powierzchnia zapewnia idealny efekt gotowania, łatwe zdejmowanie potraw z dna oraz proste czyszczenie. Produkty z serii naczyń kuchennych 3-ply posiadają specjalnie ukształtowaną okrągłą krawędź, która umożliwia nalewanie bez kapania i jest dostosowana zarówno dla osób prawo- i leworęcznych.

Dobrze osadzona pokrywka zapewnia gotowanie z niewielką ilością wody i tłuszczu. Zachowane zostają składniki odżywcze i witaminy. Uchwyty są zamocowane za pomocą nitów ze stali nierdzewnej, co zapewnia bezpieczne utrzymanie.

Produkty 3-ply Le Creuset:

  • są przeznaczone do wszystkich rodzajów kuchenek, w tym kuchenek indukcyjnych oraz do użytku w piekarnikach i piekarniach grillowych
  • odpowiednie do zastosowania w piekarnikach do temperatury 260°C
  • można je stosować na wszystkich rodzajach kuchenek w sposób energooszczędny (najczęściej wystarcza niska lub średnia temperatura)
  • są łatwe w czyszczeniu i przystosowane do zmywarek
  • można układać w stosy, co oszczędza miejsce podczas przechowywania
  • są zgodne z normą EN-12983-1

Wskazówki użytkowania 
Przed pierwszym użyciem należy zdjąć opakowania i naklejki. Umyć produkty w gorącej wodzie, spłukać i dokładnie wysuszyć.  
W przypadku produktów nieprzywierających zalecamy natarcie strony wewnętrznej niewielką ilością oleju roślinnego (użyć do tego papierowych ręczników kuchennych). Następnie spłukać i dokładnie wysuszyć. Powłoka nieprzywierająca ma tylko jedną warstwę ochronną wspomagającą długą żywotność i zapobiegającą przywieraniu. Aby zapewnić długą żywotność powłoki nieprzywierającej, należy od czasu do czasu wykonywać tę czynność.

Przy pierwszym użyciu niepowlekanej patelni lub jeżeli patelnia była myta w zmywarce, należy stosować się do poniższych informacji:

  • wlać niewielką ilość oleju roślinnego do patelni, aby zakryć dno.
  • lekko podgrzać oleju i odwrócić patelnię, aby również jej krawędzie pokryły się olejem.
  • zdjąć patelnię z miejsca gotowania, poczekać, aż ostygnie oraz wytrzeć ją papierowym ręcznikiem kuchennym
  • następnie w zależności od smaku można dodać na patelnię olej, tłuszcz lub masło i rozpocząć gotowanie.
  • doprawić gotowaną potrawę po zamknięciu porów
  • przed odwróceniem gotowanej potrawy należy zwrócić uwagę, czy pory się zamknęły, a gotowana potrawa łatwo odczepia się od dna.
  • zmniejszyć temperaturę po zamknięciu porów.

Instrukcja użycia
Ze względu na typową właściwość wielowarstwowego materiału nie trzeba używać najwyższej temperatury podczas gotowania. Niskie lub średnie temperatury wystarczają dla większości sposobów gotowania.
Należy stosować tylko źródła ciepła, których rozmiar odpowiada średnicy dna naczynia kuchennego. Zbyt duże źródła ciepła oznaczają niepotrzebne zużycie energii, powodują przegrzanie ścian bocznych i mogą spowodować uszkodzenie uchwytów.
W przypadku płyt szklano-ceramicznych należy pamiętać, aby zawsze podnosić naczynia do gotowania przed ustawieniem ich w innym miejscu. Przeciąganie naczyń kuchennych może spowodować uszkodzenia płyt szklanych.
Nigdy nie podgrzewać pustego garnka.
Podczas korzystania z produktów 3-ply zawsze używać rękawic do piekarników lub łapek do garnków.
Podczas solenia lub przyprawiania zawsze zwracać uwagę, aby dodawać przyprawy do już gotującego się płynu — dzięki temu szybko się rozpuszczą. Nigdy nie stawiać bezpośrednio na powierzchni ze stali nierdzewnej, ponieważ można ją uszkodzić.
Nie przechowywać w naczyniach potraw surowych, marynowanych lub ugotowanych, ponieważ mogą one uszkodzić powierzchnię.
Zalecamy używanie pomocnych akcesoriów kuchennych z drewna lub silikonu termicznego, zarówno do produktów powlekanych i niepowlekanych. Metalicznych przedmiotów, łyżek lub trzepaczek należy używać ostrożnie i nie rysować i nie kroić z użyciem dużej siły. Nigdy nie obstukiwać krawędzi patelni!

Gotowanie na kuchence indukcyjnej
Średnica dna naczynia kuchennego powinna zasadniczo być równa średnicy płyty kuchennej.
Gdy używane jest naczynie o małej średnicy dna na dużej płycie kuchennej, generuje się słabsze pole magnetyczne, a przenoszenie ciepła nie jest optymalne.
NIE naciskać przycisku włączania dłużej niż jest to konieczne do ustawienia temperatury gotowania zawartości. Przycisku włączania należy używać tylko do gotowania większej ilości wody, jak np. podczas gotowania makaronu lub warzyw.
Kuchenka indukcyjna może wydawać cichy dźwięk podczas gotowania. Nie jest to szkodliwe dla naczyń kuchennych i nie ma wpływu na moc gotowania.

Patelnie powlekane
Aby uniknąć uszkodzeń, należy zawsze gotować w średniej lub niskiej temperaturze. Nigdy w wysokiej temperaturze.
W przypadku korzystania z piekarnika grillowego należy zachować minimalny 5 cm odstęp od źródła gorąca i górnej krawędzi patelni .
Nigdy nie wolno używać noży ani innych ostrych przyrządów do krojenia na produkcie z powłoką nieprzywierającą.
Na powierzchniach z powłoką nieprzywierającą nie należy używać mikserów ręcznych, blenderów ręcznych ani ubijaczy zasilanych bateriami.

Gotowanie i dogotowywanie z niewielką ilością wody
Wielowarstwowe naczynia kuchenne Le Creuset 3-ply ze stali nierdzewnej ze względu na równomierną dystrybucję ciepła i dobrze zamykaną pokrywkę są idealnie przystosowane do gotowania z niewielką ilością płynu. Ta metoda gotowania jest idealna do warzyw, które dzięki temu zachowują smak i składniki odżywcze.
Włożyć gotowaną potrawę do zimnego naczynia kuchennego. W garnkach 16-20 cm należy dodać ok. 100 ml na 20-30 minut gotowania. W garnkach 24 cm ok. 150 ml.
Założyć pokrywkę i gotować na średnim poziomie (aż płyn zacznie parować), a następnie dogotowywać przy małej temperaturze.
Kiedy zacznie się wydobywać para, ponownie zmniejszyć temperaturę lub zdjąć naczynie kuchenne na krótko z płyty kuchenki. W razie potrzeby dodać jeszcze niewielką ilość płynu.
W razie podniesienia pokrywy wydostanie się para. Tę stratę pary należy skompensować, ponownie dodając płyn.

Ważne: gotowanie z niewielką ilością wody nie jest przystosowane do wkładek parowych i garnków do makaronu, jeżeli jest on używany z wkładką.

Nieprawidłowe użytkowanie produktów - przegrzanie
Uszkodzenia spowodowane przegrzaniem rozpoznaje się po przebarwieniu stali nierdzewnej. Uszkodzenie to jest nieodwracalne i nie da się wyczyścić. Nie ma to jednak negatywnego wpływu na właściwości materiału naczynia.
W naczyniach z powłoką nieprzywierającą przegrzanie może spowodować przebarwienia powłoki lub (w gorszych przypadkach) powłoka może odczepić się od patelni.

Nieprawidłowe użytkowanie produktów - zarysowania
Zarysowania i ślady krojenia powstałe w wyniku stosowania przyrządów metalowych nie są objęte gwarancją. Ślady te są trwałe i powodują pogorszenie właściwości nieprzywierających powłoki.

Czyszczenie i przechowywanie
Przed czyszczeniem należy przez kilka minut schłodzić naczynia. Następnie przepłukać płynem do mycia naczyń i dokładnie osuszyć lub wyczyścić w zmywarce. W przypadku silnego zanieczyszczenia przed czyszczeniem należy zanurzyć naczynia kuchenne w ciepłej wodzie na 10 do 15 minut. Nigdy nie nalewać zimnej wody do gorących naczyń ani nie zanurzać ich w zimnej wodzie. Do czyszczenia zawsze używać delikatnych gąbek. Nie używać zmywaków z metalu i/lub agresywnych środków czyszczących, ponieważ mogą one uszkodzić powierzchnię. Osady kamienia lub inne zabrudzenia można usuwać środkiem do czyszczenia stali nierdzewnej, który stosuje się również do polerowania i ochrony wewnętrznej oraz zewnętrznej powierzchni garnka (nie stosować na powierzchniach powlekanych).

Czyszczenie produktów z powłoką nieprzywierającą
Po każdym użyciu należy schłodzić naczynie kuchenne przez kilka minut, a następnie dokładnie spłukać. Wzmacniana, utwardzona powłoka nieprzywierająca ma doskonałe właściwości nieprzywierające i dlatego można ją czyścić bez wysiłku. Aby przez długi czas zachować wygląd i właściwości nieprzywierające zalecamy czyszczenie produktów ręcznie płynem do mycia naczyń i ciepłą wodą, a nie w zmywarce. Wydłuża to żywotność powłoki nieprzywierającej oraz przez długi czas zapewnia optymalne efekty gotowania i pieczenia.

Jeżeli produkt będzie czyszczony w zmywarce:  

1) Stosować wyłącznie środki do czyszczenia zmywarek do użytku prywatnego (zalecamy środki czyszczące bez dodatku cytryny)
2) Powierzchnię nieprzywierającą należy przed każdym kolejnym użyciem przetrzeć olejem roślinnym.

Należy pamiętać, że regularne czyszczenie w zmywarce może spowodować przebarwienia każdego naczynia kuchennego i niekorzystnie wpłynąć na właściwości powłoki nieprzywierającej. Są to normalne oznaki zużycia, nieobjęte gwarancją.

<<<wróć

zawsze D A R M O W A dostawa
w minimum jednej formie wysyłki
wiele form dostawy zamówienia infolinia 690 354 084
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel